1. IGRIŠČE
Igrišče mora biti pravokotno, dolgo 23,77m in za igranje enic široko 8,23m. Za igranje dvojic, je širina 10,97m.
Po sredini je speljana mreža, ki je na sredini visoka 91,4 cm, na obeh koncih pa 107 cm. Če se igrajo dvojice, je konec mreže 91,4 cm zunaj od igrišča za dvojice. Če pa se igrajo enice, se morajo uporabiti posebna stojala "letvice", ki so 91,4 cm izven igrišča za enice in so visoka 107 cm.
Črta na koncu igrišča se imenuje osnovna črta, črte ob straneh pa stranske črte. Sredinska črta je servis črta (oddaljena 6.40 m od mreže), ki skupaj s sredinsko črto ustari dva pravokotnika.

2. ŽOGE
Tenis žoge imajo premer med 6,54 cm in 6,86 cm in so težke od 56 g do 59,4 g ter morajo biti rumene ali bele barve.

3. LOPAR
Lopar je sestavljen iz okvirja in strune in ne sme biti daljši od 73,3 cm ter širši od 31,7 cm. V povprečju je tekmovalni lopar težek od 270 do 330g.

4. TOČKOVANJE
"Standardna igra" (gem) se točkuje takole (točke tistega, ki servira se povedo prve):
Brez točke - "0"
Prva točka - "15"
Druga točka - "30"
Tretja točka - "40"
Četrta točka - "igra"
Če pa oba igralca osvojita tri točke, imamo izenačenje (deuce). Po izenačenju je rezultat prednost za tistega, ki je osvojil točko. Če isti igralec osvoji še naslednjo točko, je osvojil igro, v nasprotnem primeru, je rezultat zopet izenačenje.

V podaljšani igri pa se točke štejejo z "0", "1", "2", "3", itd. Prvi igralec, ki osvoji sedem točk, zmaga igro in set, vendar samo, če ima 2 točki več kot nasprotnik. Če je potrebno, se podaljšana igra igra, dokler ta prednost ni dosežena.
Igralec, ki je na vrsti, da servira, bo serviral prvo točko podaljšane igre, nato pa vsak igralec (ekipa) servira dvakrat.
Igralec, ki je prvi serviral v podaljšani igri, bo prvo igro naslednjega seta sprejemalec.

5. TOČKOVANJE V SETU
Set osvoji tisti igralec, ki prvi osvoji 6 iger (lahko tudi 7, če je rezultat 7:5), s tem, da mora imeti vsaj 2 igri več kot nasprotnik. Če je rezultat 6:6, se odigra podaljšana igra (Na nekaterih turnirjih se igra tudi set na prednost, kjer ni podaljšane igre, ampak se igra tako dolgo, da en igralec ustvari 2 igri prednosti).

6. TOČKOVANJE V DVOBOJU
Zmagovalec dvoboja je igralec, ki prvi osvoji 2 oz. 3 sete (odvisno od pravil). Na raznih rekreativni turnirjih se igra tudi do 9 gemov.

7. IGRA TENISA
Igralca stojita vsak na svoji strani mreže. Server je igralec, ki prvi udari žogo v igrišče. Sprejemalec, pa je tisti, ki je pripravljen vrniti žogo. O tem odloča žreb pred dvobojem. Tisti, ki žreb dobi, lahko izbere kdo bo serviral (v tem primeru poraženec izbere stran igrišča), ali pa izbere stran igrišča na kateri bo začel dvoboj (poraženec lahko izbere kdo bo serviral). Lahko pa odločitev prepusti poražencu žreba.
Igralec, ki prvi servira, naslednjo igro sprejema, itd. Pri dvojicah se lahko igralca na začetku vsakega seta odločita, kdo bo prvi serviral in kdo bo na kateri strani sprejemal. Tako morata servirati in sprejemati skozi celi set, v naslednjem setu, pa lahko spremenita odločitev.

Server mora stati za osnovno linijo na desni strani igrišča in začne servirati diagonalno v levo stran (v podaljšani igri se samo prva točka začne servirati v levo stran, nato pa vedno najprej v desno in nato v levo). Po metu žoge, mora le to udariti z loparjem in zadeti čez mrežo v pravokotno območje diagonalno na nasprotnikovi strani. Dokler se z loparjem ne dotakne žoge, server z nogo ne sme prestopiti osnovne črte. Če se žoga pri servisu dotakne mreže in nato pade v avt, ta serva ni pravilna. Če pa pade v igrišče, se servis ponovi (če zadanemo mrežo med igro, se točka nadaljuje). Sprejemalec serve mora pustiti, da se žoga enkrat odbije, nato pa mora le to vrniti nazaj v igrišče (če igramo dvojice je igrišče na vsaki strani širše). Pri vseh naslednjih udarcih pa se lahko žoga odbije enkrat, lahko pa jo udarimo tudi vrez odboja (volej). 

Igralca zamenjata strani ob koncu vsake lihe igre (prve tretje, pete...). Stran se zamenja ob koncu seta, samo, če je vsota gemov liha, drugače se stran zamenja šele ob prvi igri naslednjega seta. V podaljšani igri, se strani zamenjata vsakih 6 točk.

8. IGRALEC IZGUBI TOČKO

Točka je izgubljena če:
- igralec vrne žogo in le ta ne zadane igrišča (gre v avt)
- igralec naredi 2 zaporedni napaki s servo (dvojna napaka)
- igralec ne vrne žoge in se le ta odbije več kot 1x oz. zadane kakšen drug objekt (ograja)
- igralec vrne servis, preden se žoga 1x odbije
- se igralec dotakne žoge s drugim delom telesa (ne loparju) oz. se je dotakne z loparju več kot 1x
- se igralec, dokler je žoga v igri, dotakne mreže s telesom ali loparjem
- igralec udari žogo, ko je še ne nasprotnikovi polovici
- se žoga dotakne loparja, ko ga igralec ne drži (ga vrže v zrak)

wtawimbledonus openatpitfroland garrosheadwilsonnike